Taková dobrota vás nenechá chladnými: Tuňákový steak s chřestem a holandskou omáčkou

Taková dobrota vás nenechá chladnými: Tuňákový steak s chřestem a holandskou omáčkou

14.05.2021 Jana Čiháková

Doba chřestová je tady a my pro vás máme tip, jak ji úspěšně zahájit. Udělejte si s námi skvělý steak z tuňáka a podávejte jej z chřestem a holandskou omáčkou. Příprava je jednoduchá!

Budete potřebovat:

4 steaky z tuňáka

sůl

čerstvě mletý bílý pepř

svazek zeleného chřestu (cca 500 g)

kousek másla

 

na holandskou omáčku

3 žloutky

2 lžíce bílého vína Veltlínské zelené, Vinselekt Michlovský

1 lžička hořčice

špetka soli

špetka bílého pepře

100 g rozpuštěného a lehce prochladlého másla

Postup

Každý steak z tuňáka jen osolte a opepřete. Na rozpálenou pánev ho dejte minutu z každé strany.

Chřest zbavte oschlých a tvrdých konců a lehce opečte na kousku másla. Opět jen sůl a bílý pepř.

Do misky nad vodní lázeň dejte 3 žloutky a 2 lžíce bílého vína. Šlehejte metličkou, voda v hrnci nesmí vařit! Jinak se vám žloutky srazí. Přidejte vrchovatou lžičku hořčice. Ochuťte špetkou soli a bílého pepře. Až směs zhoustne, malým pramínkem do ní, za stálého šlehání, přilévejte rozpuštěné máslo.

Vyšlehejte krásnou omáčku.

Tou přelijte chřest. Ideální příloha? Vařené brambory.

Recept vytvořila Bohyně kuchyně, Elly, www.bohynekuchyne.cz!

Více tipů na Instagramu:

bohynekuchyne

vinselekt_michlovsky


Mohlo by vás zajímat

O lihoviny je menší zájem, jejich prodeje poklesly

10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.

Tak to je gól! Japonci mají málo rýže - vyjedli ji turisté?

09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.

Milovníci vína, spojte se! Je tu Pálavské vinobraní

06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.